TBM AVENGER PILOT

US NAVY

Composite Squadron 86 (VC-86)

 
Papadakis N5

Γεννημένος στο Richmond της Καλιφόρνια το 1922, ο John και η αδερφή του Martha ήταν παιδιά των Ελλήνων μεταναστών, συγκεκριμένα του Αντώνιου και της Ιφιγένειας Παπαδάκη. O Αντώνης καταγόταν από την Μικρά Ασία ενώ μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε την καταγωγή της Ιφιγένειας. Σύμφωνα με την κόρη του Janice Rosene:

«Θυμάμαι και εγώ και η αδελφή μου ότι η κατάληξη 'άκης' παράπεμπε σε κρητική καταγωγή. Όταν ρωτήσαμε τον πατέρα, μας είπε ότι δεν είχαμε συγγενείς στην Κρήτη. Ο παππούς μου γεννήθηκε στην Τουρκία, στην Μικρά Ασία ωστόσο, δεν μάθαμε ποτέ την καταγωγή της γιαγιάς μας, η οποία απεβίωσε όταν ο πατέρας ήταν μόλις 5 ετών. Μας είπαν ότι ο παππούς ήταν ο μικρότερος από τα 13 αδέλφια του. Όλοι περίμεναν ότι θα ακολουθούσε την ιερατική, όπως και τα υπόλοιπα αδέλφια του τα οποία άλλαζαν το επώνυμό τους χρησιμοποιώντας το 'παπά' μαζί με το βαφτιστικό τους όνομα. Για παράδειγμα ο αδελφός του ο Γεώργιος χρησιμοποίησε το επώνυμο Παπαγεωργίου. Όμως ο παππούς δεν ήθελε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με τα αδέλφια του και έτσι πήρε το επώνυμο Παπαδάκης. Δεν γνωρίζω αν όλα αυτά είναι αληθή ωστόσο αυτά μας είπαν».

Ο John φοίτησε στο κολλέγιο του Σαν Φρανσίσκο και ήταν κατά την διάρκεια των σπουδών του όταν το Pearl Harbor δέχτηκε επίθεση το 1941. Ο John προσφέρθηκε αμέσως εθελοντικά και έγινε δεκτός στο πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων του Ναυτικού των ΗΠΑ. Έτσι ξεκίνησε η δια βίου αγάπη του για την αεροπορία. Από το αρχείο του γνωρίζουμε ότι εκτός από τα αγγλικά μιλούσε και ελληνικά, ισπανικά και γαλλικά. Κατατάχθηκε ως Δόκιμος Αεροπόρος κατηγορίας V-5 στο Κέντρο Επιλογής Δοκίμων Αεροπόρων του Ναυτικού (NACSB - Naval Aviation Cadet Selection Board) στις 9 Οκτωβρίου 1942. Στη συνέχεια στάλθηκε στο Σχολείο Προ-Πτήσεως Εκπαίδευσης του Ναυτικού των ΗΠΑ στο Κολέγιο St. Mary της Καλιφόρνια στις 6 Μαΐου 1943. Έλαβε την Αρχική Πτητική Εκπαίδευση  στον Αεροναύσταθμο NAS Pasco της Ουάσιγκτον στις 29 Ιουλίου 1943 και την ολοκλήρωσε με επιτυχία στις 14 Οκτωβρίου 1943. Δύο ημέρες αργότερα έλαβε εντολές να παρουσιαστεί στον Αεροναύσταθμο NAS Corpus Christi του Τέξας για την Βασική Πτητική Εκπαίδευση στις 21 Οκτωβρίου. Προήχθη σε Σημαιοφόρο Αεροπόρο του Ναυτικού, στο Corpus Christi στις 5 Απριλίου 1944. Υπηρέτησε με την Composite Squadron VC-86, πετώντας με βομβαρδιστικά -  τορπιλοπλάνα TBM Avenger από το αεροπλανοφόρο συνοδείας USS Bismarck Sea, CVE-95, την περίοδο 1944-1945, κατά τις επιχειρήσεις στη Leyte, στο Lingayen και την Iwo Jima. Πέταξε αποστολές εναντίον εχθρικών ναυτικών μονάδων αλλά και χερσαίων εγκαταστάσεων χρησιμοποιώντας μια ποικιλία όπλων, από τορπίλες, μέχρι βόμβες 500 και 100 λιβρών, καθώς και ρουκέτες HVAR των 5 ιντσών. Πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι γνωρίζονταν πολύ καλά και είχε φιλικές σχέσεις με τον έτερο Ελληνοαμερικανό πιλότο της VC-86, Vasilios Giftos, που πετούσε με τα FM-2 Wildcats της Μοίρας (https://www.greeks-in-foreign-cockpits.com/pilots-crews/fighter-pilots/vasileios-giftos/). Η κόρη του John, Janice μας έγραψε:

«Ο άλλος Έλληνας πάνω στο πλοίο ήταν ο Bill Giftos. O πατέρας μιλούσε πάντα με εκτίμηση γι' αυτόν και τον έβλεπε συχνά κατά τις συγκεντρώσεις των βετεράνων που υπηρέτησαν μαζί στο πλοίο».

Στις 21 Φεβρουαρίου 1945, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στην Iwo Jima, USS Bismarck Sea χτυπήθηκε από kamikaze και βυθίστηκε. Οι ναύτες και οι αεροπόροι της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το πλοίο στα παγωμένα νερά του Ειρηνικού. Τριακόσιοι δεκαοκτώ άνδρες χάθηκαν εκείνη τη νύχτα. Δύο ημέρες αργότερα, από το πλοίο που το διέσωσε, ο John είχε την ικανοποίηση να είναι μάρτυρας της έπαρσης της σημαίας στο όρος Suribachi. Υπηρέτησε αργότερα με την Torpedo Squadron VT-75 στο USS Franklin D, Roosevelt, CVB-42 την περίοδο 1945-1946 και αργότερα σε Μοίρες της Εφεδρείας του Αμερικανικού Ναυτικού, συγκεκριμένα τις VA-62A, VS-872 και VA-876 την περίοδο 1946-1962. Έφυγε από τις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού το 1962 με το βαθμό του Αντιπλοίαρχου (Ι).  
 
Ο John συνέχισε την εκπαίδευσή του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley μετά τον πόλεμο, αποφοιτώντας από την αρχιτεκτονική σχολή το 1949. Υπήρξε περήφανος απόφοιτος και δια βίου υποστηρικτής των φοιτητών και του αθλητών που προέρχονταν από το Berkeley. Στις αρχές της καριέρας του προσλήφθηκε από την πολεοδομική υπηρεσία στο Oakland. Ήταν υπεύθυνος του σχεδιασμού και της κατασκευής αμέτρητων κτιρίων της πόλης και εμβληματικών χώρων, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείο του Oakland της Καλιφόρνια. Το 1951 παντρεύτηκε την επίσης ελληνικής καταγωγής, Faye Gumas . Το 1958 έμειναν στην περιοχή του Richmond και αργότερα μετακόμισαν στους λόφους του Oakland, σε ένα σπίτι που σχεδίασε ο John με μεγάλο περιβάλλοντα χώρο που διαμόρφωσαν οι ίδιοι με πολύ αγάπη. Εκεί μεγάλωσαν τις δύο κόρες τους, την Jayne και την Janice. Ο John συνταξιοδοτήθηκε το 1986 και το 1987 μαζί με τη Faye μετακόμισαν στο Chico, όπου δημιούργησαν ένα νέο σπιτικό και εντάχθηκαν αρμονικά στην τοπική κοινωνία. Δυστυχώς όμως έχασε την Faye τρεις μήνες αργότερα από ανακοπή καρδιάς. Ο John ξαναβρήκε την ευτυχία στο γάμο του με την Margaret Saltus το 1993. Ο John ήταν πολύ ενεργός πολίτης του Chico. Υπηρέτησε στην Επιτροπή Χρήσης Γης στο Αεροδρόμιο Butte County και συμμετείχε σε έργα όπως ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του Odyssey Winery. Ο John ήταν επίσης ενθουσιώδης υποστηρικτής του Chico Air Museum, βάζοντας αμέτρητες ώρες  πτήσης ως εκπαιδευτής, μοιραζόμενος την αγάπη του για την αεροπορία και την ιστορία της αεροπορίας. Το 1992, όταν ο John έγινε 70 ετών, αυτός και ο συνάδελφός του πιλότος, επίσης επιζών του USS Bismarck Sea, John Pfahl, ανέλαβαν την πρόκληση να πετάξουν πέρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό με έναν μονοκινητήριο Beechcraft Bonanza. Η εναέρια διαδρομή τους περιλάμβανε πτήση από τη Σκωτία στην Ισλανδία, από την Ισλανδία στην Γροιλανδία, από την Γροιλανδία στη Νέα Σκωτία και από εκεί στις ΗΠΑ. Η πτήση μιας ζωής ολοκληρώθηκε με ένα μόνο περιστατικό: καθυστέρησαν άθελά τους μια μοίρα μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, όταν προσγειώθηκαν αναγκαστικά για να ανακτήσουν μια παράπλευρη ζώνη ασφαλείας που είχε καταλήξει μυστηριωδώς έξω από την πόρτα του πιλοτηρίου. Διατήρησε το δίπλωμα πιλότου του μέχρι τα 94 του, και έγινε ένας από τους παλαιότερους ενεργούς πιλότους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γιόρτασε τα 90ά του γενέθλια πιλοτάροντας ένα εκπαιδευτικό αεροπλάνο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένα T-6 Texan, σε μια σύντομη πτήση γύρω από την κοιλάδα του Sacramento. Αν και ο John δεν είχε πετάξει με T-6 (SNJ Texan κατά το Αμερικανικό Ναυτικό) για 70 ολόκληρα χρόνια, θυμόταν ακόμα την εκπαίδευσή του και ολοκλήρωσε μια αργή περιστροφή πριν από την προσγείωσή του. Κατά τον ίδιο αυτή την πτήση ήταν μια από τις πιο αξιομνημόνευτες της καριέρας του. O John Papadakis απεβίωσε στις 20 Μαϊου 2021.

Papadakis N4
Τα "Παιδιά από το Beckwourth" ήταν οι άνδρες με τους οποίους ο John Papadakis έμαθε να πετά κατά την βασική του εκπαίδευση. Το Beckwourth ήταν μία μικρή πόλη στη Βόρεια California. Χτισμένη σε μία κοιλάδα και με σταθερές κλιματικές συνθήκες ήταν το τέλειο μέρος εκπαίδευσης νέων πιλότων. Ο  Ελληνοαμερικανός πιλότος διακρίνεται καθιστός στο κέντρο, κρατώντας τον σκύλο στην αγκαλιά του. Το κτίριο πίσω τους υπάρχει μέχρι σήμερα. (Janice Rosene Archive)
Papadakis N2
Ο John Papadakis μαζί με τον αναπληρωτή γραμματέα του Αμερικανικού Ναυτικού, το 1946, μπροστά από ένα F4U Corsair. (Janice Rosene Archive)
Giftos VC 6 NH 69356
Οι μόνες γνωστές φωτογραφίες που απεικονίζουν Avenger της VC-86 είναι αυτές που ληφθήκαν κατά την διάρκεια ενός ατυχήματος στο κατάστρωμα του USS Bismarck Sea. Ωστόσο η φωτογραφία στην κορυφή της σελίδας κατά πάσα πιθανότατα να προέρχεται από την ίδια Μοίρα, χωρίς ωστόσο να απεικονίζεται κάποιος κωδικός, ενώ κάτω από το cockpit φαίνεται το μοιρόσημο, κάτι το οποίο γινόταν κατά κόρον τουλάχιστον από τα Wildcat της Μοίρας. Σημειώνεται ότι η λεζάντα αναφέρεται στον Papadakis ως διασωθέντα από την βύθιση του USS Bismarck Sea και μάλλον τοποθετεί χρονικά τη φωτογραφία αργότερα. Συγκεκριμένα αναγράφεται:
«ΕΠΙΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ: Διαθωσέντες από τη βύθιση του αεροπλανοφόρου τους, USS Bismarck Sea που μόλις ανακοινώθηκε, οι τρεις αυτοί αεροπόροι του Ναυτικού περιμένουν την ένταξή τους σε άλλη Μοίρα, ψάχνοντας για μία ευκαιρία να εκδικηθούν για την απώλεια του πλοίου τους. Ο πιλότος και το πλήρωμα του τορπιλοπλάνου τύπου Avenger είναι οι Σημαιοφόρος (Ι) J. Papadakis και οι πολυβολητής Earl E. Hale (δεξιά) από το Bakersfield της California και ο ασυρματιστής Gayden H. Gilbertson (άριστερά) από το Waukon της Iowa». (USN via Janice Rosene Archive)
Το σωσίβιο το οποίο φορούσε ο Ελληνοαμερικάνος πιλότος, κατά την εγκατάλειψη του USS Bismarck μετά από την επίθεση που δέχθηκε από Kamikaze. (Janice Rosene Archive)
Κοντινή λήψη του σωσιβίου του John όπου εκτός από το όνομα του, ο ίδιος αντέγραψε την ακριβή ώρα και θέση του αεροπλανοφόρου όταν το εγκατέλειψε για να σωθεί. (Janice Rosene Archive)
20 Ιουλίου 1945. Ο Αντιναύαρχος Patrick N.L.Bellinger παρασημοφορεί τον Σημαιοφόρο (Ι) John Papadakis με το Air Medal στον Αεροναύσταθμο NAAS Chincoteague, Va. (National Archives 266227)
Το TBM-3 Avenger #41, ήταν ένα από τα αεροπλάνα με τα οποία κατά πάσα πιθανότατα πέταξε ο John Papadakis επιχειρώντας από το κατάστρωμα του USS Bismarck Sea. Τα βομβαρδιστικά - τορπιλοπλάνα Grumman Avenger που κατασκευάστηκαν για το Ναυτικό αρχικά έφεραν τον χαρακτηρισμό της TBF. To Avenger τέθηκε σε υπηρεσία το 1942 για να αντικαταστήσει to Douglas Devastator, αλλά στην πρώτη του μάχη στο Midway τον Ιούνιο του 1942, τα πήγε άσχημα. Πέντε από τα έξι καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης χωρίς συνοδεία καταδιωκτικών εναντίον του Ιαπωνικού Στόλου. Η Grumman κατασκεύασε 2.291 Avenger, αλλά σταμάτησε να τα παράγει το 1943 για να επικεντρωθεί στην παραγωγή καταδιωκτικών αεροσκαφών. Στα τέλη του 1942, η Eastern Division της General Motors, στο πλαίσιο μίας πολεμικής σύμβασης με την Grumman, κατασκεύασε 550 αεροσκάφη παρόμοια με τα μοντέλα της Grumman, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως TBM. Στη συνέχεια, η General Motors κατασκεύασε 3.757 από τις παραλλαγή TBM-3 που έφερε πρόσθετη θωράκιση, πολυβόλα στις πτέρυγες και ραντάρ. Συνολικά, σχεδόν 9.900 Avenger κατασκευάστηκαν για το Ναυτικό, το Σώμα Πεζοναυτών και τους Συμμάχους. Το TBM-3 μπορούσε να μεταφέρει μια τορπίλη των 2.000 λιβρών ή 2.500 λίβρες βομβών. Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, τα Avenger διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στη βύθιση πολλών ιαπωνικών πολεμικών πλοίων στον Ειρηνικό και στην προστασία των νηοπομπών ανεφοδιασμού στον Ατλαντικό Ωκεανό από τα γερμανικά υποβρύχια, ενώ υπηρετούσαν σε αεροπλανοφόρα συνοδείας.  (Copyright Jim Laurier further info by https://www.worldwariiaviation.org)
Ομαδική φωτογραφία των ιπταμένων της Composite Squadron 86 στο κατάστρωμα του USS Bismarck Sea.  Ο John Papadakis είναι γονατιστός δεύτερος από τη δεξιά πλευρά, ενώ γονατιστός πρώτος από αριστερά είναι ο έτερος Ελληνοαμερικανός πιλότος της Mοίρας, ο Vasilios Giftos για τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο, https://www.greeks-in-foreign-cockpits.com/pilots-crews/fighter-pilots/vasileios-giftos-gr/. Ο Papadakis πέταξε με  τορπιλοπλάνα - βομβαρδιστικά τύπου Avenger και πραγματοποίησε πολλές αποστολές, με τον Giftos να του παρέχει προστασία πολλές φορές. (Gregg Easterbrook Archive)
Έγγραφα από το φάκελο κατάταξης του John Papadakis στο Αμερικανικό Ναυτικό. (Papadakis Enlisted Military File)
Αριστερά ο John φέροντας την κάσκα και τα γυαλιά του σε επίσημη φωτογραφία, πιθανόν κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής του. Η δεξιά φωτογραφία λήφθηκε κατά τα 90στά γενέθλια του John τα οποία γιόρτασε πετώντας με ένα Τ-6 Harvard. Σύμφωνα με τον γαμπρό του Norm Rosene, ο John ήταν ένας αληθινός αεροπόρος. Ήταν ιδιαίτερα υπερήφανος για την ελληνική του καταγωγή, και υπερήφανος Αμερικανός που πολέμησε για την πατρίδα του. (Janice Rosene Archive)

Sources:

 

Dimitris Vassilopoulos correspondence with Janice Rosene, John Papadakis daughter and her husband and John's son in law, Norm Rosene.

John Papadakis Enlisted Military File

https://www.greekobituary.net/obituary/john-papadakis
 
https://www.times-standard.com/2012/10/22/wwii-veteran-celebrates-90th-birthday-with-wwii-aircraft/ 

https://www.reviewjournal.com/news/military/bismarck-sea-survivors-reminisce-as-ranks-shrink-photos/ 

www.fold3.com

https://airandspace.si.edu

 

Special Thanks to Gregg Easterbrook for his help.