F-100/F-4C/D PILOT

USAF

557th TACTICAL FIGHTER SQUADRON
CAM RANH BAY AB, VIETNAM

 
Christopoulos Combo 1
Christopoulos 27
Christopoulos 12

Ο Αrthur George Christopoulos γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1930, υιός του Γεωργίου Αθανασίου Χριστοπούλου (George Arthur Christopoulos), γεννηθείς στις 10 Απριλίου του 1889, και της Mildred Vincent Mason. O Γεώργιος είχε καταγωγή από το χωριό Σπαρτιάς, δυτικά του Αγρινίου και ήταν υιος του Αθανάσιου Χριστοπούλου και της Ελένης Μαρίας Ράπτη-Χριστοπούλου. O Γεώργιος μετανάστευσε στις 23 Απριλίου 1912, επιβιβαζόμενος στο υπερωκεάνιο SS Martha Washington στο λιμάνι της Πάτρας. Στις 20 Μαΐου έφθασε στη νήσο Ellis στη Νέα Υόρκη και μετά αποβιβάστηκε στην περιοχή της Βοστώνης όπου τον τοποθέτησαν σε μια περιοχή όπου οι συνθήκες, σύμφωνα με τους συγγενείς του, έμοιαζαν με αυτές σκλαβοπάζαρου. Δούλευε 12-18 ώρες ημερησίως στους υπονόμους για 50 σεντς την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Παράλληλα μελετούσε σκληρά στο λιγοστό ελεύθερο χρόνο του, προκειμένου να μάθει την αγγλική γλώσσα και να αιτηθεί να λάβει την αμερικανική υπηκοότητα. Κλήθηκε να υπηρετήσει στον Αμερικανικό Στρατό κατά τη διάρκεια του Ά´ΠΠ ωστόσο απολύθηκε μετά από 60 ημέρες εξαιτίας της φυματίωσης που τον ταλαιπωρούσε. Χάρη στη θεραπευτική αγωγή που έλαβε υπό την επίβλεψη του ιατρού Jerry Longros, κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα του και να αποκαταστήσει την υγεία του. Στις 21 Ιανουαρίου 1921 έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα (έγγραφο 1901796) και έγινε επισήμως πολίτης του Brockton της Μασαχουσέτης. Ο George Christopoulos ήταν υπερήφανος για το κατόρθωμα του και τιμούσε με ευλάβεια την νέα του πατρίδα, υψώνοντας την Αστερόεσσα σε επετείους και αργίες. Μέχρι το 1926 είχε εξελιχθεί σε επιτυχημένο επιχειρηματία στο χώρο της εστίασης στο Brockton ενώ στα τέλη της δεκαετίας αποφάσισε να μετακομίσει στην Augusta του Maine. Εκεί γνώρισε τη σύζυγο του, Mildred Vincent Mason με την οποία παντρεύτηκαν στις 2 Μαΐου 1929 και απέκτησαν εννέα παιδιά, μεταξύ αυτών, τον Arthur George ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος. Δυστυχώς δεν μπόρεσε να συναντήσει ξανά τον πατέρα του, αφού ο Αθανάσιος, σκοτώθηκε από τους Γερμανούς κατά το Β´ΠΠ μετά από βασανιστήρια που υπέστη.

Μετά την αποφοίτηση του από το Γυμνάσιο Gardiner το 1948 ο Arthur υπηρέτησε στην Εθνοφρουρά του Maine, εργαζόμενος παράλληλα στην οικογενειακή επιχείρηση. Στις 21 Μαρτίου 1955 εισήλθε στη Σχολή Δοκιμών Αξιωματικών της USAF και αποφοίτησε στις 9 Σεπτεμβρίου 1955. Μετά την πτητική του εκπαίδευση και την απονομή των ασημένιων πτερύγων της Αεροπορίας, μετατέθηκε στην 355η Μοίρα Τακτικών Μαχητικών εξοπλισμένης με F-100 Super Sabres, μετασταθμεύοντας πολλές φορές στην Ευρώπη, κυρίως σε Γαλλία και Ιταλία. Από το 1963 έως το 1966 υπηρέτησε στην 81η Πτέρυγα Τακτικών Μαχητικών με έδρα το Bentwaters στην Αγγλία, η οποία επιχειρούσε με McDonnell F-101 Voodoo. Τα Voodoo θα παρέμεναν σε υπηρεσία για επτά χρόνια στο Bentwaters, μέχρι την αντικατάσταση τους από το McDonnell Douglas F-4 Phantom IΙ. Ta πρώτα από τα νέα μαχητικά έφθασαν στις 4 Οκτωβρίου 1965 και η πλήρης αντικατάσταση επετεύχθη στις 26 Απριλίου 1966, με τα τελευταία F-101 να αποσύρονται από το Woodbridge στις 3 Ιανουαρίου 1966. Ο Arthur διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην μετάπτωση της Πτέρυγας στο νέο τύπο και ο ίδιος αξιολογήθηκε στο F-4C μετά από εκπαίδευση διαρκείας 12 εβδομάδων το 1965 ενώ για το έργο του αυτό τιμήθηκε με το Μετάλλιο Αξιέπαινης Υπηρεσίας της USAF σύμφωνα με την Εύφημο Μνεία του οποίου:

«Ο Σμηναγός (Ι) Arthur G. Christopoulos διακρίθηκε ως Αξιωματικός Οπλικών Συστημάτων της Μονάδας Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης της 81ης Πτέρυγας Τακτικών Μαχητικών, στην αεροπορική βάση RAF Bentwaters την περίοδο από 10 Απριλίου 1963 έως 31 Ιουλίου 1966. Στο διάστημα αυτό ο Σμηναγός (Ι) Arthur G. Christopoulos επέδειξε εξαιρετικό επαγγελματισμό και ηγετικές ικανότητες, χαρακτηριστικά τα οποία ήταν καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη τακτικών άφεσης όπλων από τα πληρώματα της Πτέρυγας, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της. Μέσα από τις άοκνες προσπάθειες του και την προσήλωση στο καθήκον αλλά και κατά τη διάρκεια μετάπτωσης σε νέο τύπο τακτικού μαχητικού Τα αποτελέσματα των τακτικών άφεσης ήταν εξαιρετικά και ως εκ τούτου τα επιτεύγματα αυτά τιμούν τόσο τον ίδιο όσο και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ».

Το 1966 μετατέθηκε στην 12η Πτέρυγα Τακτικών Μαχητικών και εντάχθηκε στη δύναμη της 557ης Μοίρας προκειμένου να λάβει μέρος σε επιχειρήσεις στο Βιετνάμ. Πέταξε συνολικά 163 αποστολές με F-4 και τιμήθηκε με το Διακεκριμένο Σταύρο του Ιπτάμενου Distinguished Flying Cross (DFC) για την εξαιρετικά επιτυχημένη αποστολή της 11ης Νοεμβρίου 1966, καθώς και με 10 ακόμα Αεροπορικά Μετάλλια. Σύμφωνα με την Εύφημο Μνεία του DFC:

Αριστερά: Μερικές φωτογραφίες κατά τα πρώιμα έτη υπηρεσίας του Arthur Christopoulos με τη USAF. Στην φωτογραφία χαμηλά απεικονίζεται στη σκάλα, έτοιμος να εισέλθει στο cockpit ενός F-100 Super Sabre της 355ης Τακτικής Μοίρας Μαχητικών. Το F-100 σχεδιάστηκε από την εταιρεία North American Aviation ως ένα μαχητικό υψηλών επιδόσεων που θα αντικαθιστούσε το F-86 Sabre σε αποστολές αεροπορικής υπεροχής. Μετατράπηκε σε μαχητικό δίωξης - βομβαρδισμού και έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις στο Vietnam, πριν αντικατασταθεί από το ταχύτερο F‑105 Thunderchief, ειδικά σε ότι αφορά τις αποστολές κρούσης εντός του Β. Βιετνάμ. Συνέχισε να επιχειρεί σε αποστολές εγγύς υποστήριξης στο πεδία μαχών του Ν.Βιετνάμ μέχρι που αντικαταστάθηκε από το πιο αποδοτικό και υποηχητικό ελαφρύ βομβαρδιστικό, το LTV A-7 Corsair II. Το F-100 υπηρέτησε σε αρκετές αεροπορίες τόσο εντός του ΝΑΤΟ όσο και σε άλλες συμμαχικές χώρες. Προς τα τέλη της υπηρεσίας αναφέρονταν σε αυτό ως Hun μία συντόμευση του one Hundred (100). (Dana Christopoulos Crosson further info by Wikipedia)
Η 12η Πτέρυγα Τακτικών Μαχητικών έλαβε εντολές τον Νοέμβριο του 1965 για μετεγκατάσταση και διεξαγωγή επιχειρήσεων στο Βιετνάμ. Στις 19 Νοεμβρίου 1965, η Πτέρυγα ξεκίνησε τακτικές επιχειρήσεις από την αεροπορική βάση Cam Ranh Bay, στο Νότιο Βιετνάμ. Από εκείνη την ημέρα έως τις 21 Οκτωβρίου 1971, η Πτέρυγα ενεπλάκη στην εναέρια μάχη με αποστολές εγγύς υποστηρίξεως και επιτήρησης, διεξαγωγή περιπολιών διάσωσης, αερομαχίες και περιπολίες εναντίον των MiG. Η Πτέρυγα υποστήριξε τη βάση των Αμερικανών Πεζοναυτών στην πολιορκία του Khe Sanh από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 1968. Ένα F-4 που πετούσε ο Συνταγματάρχης Ralph Parr διέσπασε τον αντιαεροπορικό φραγμό του Βιετνάμ γύρω από το Khe Sanh στις 16 Μαρτίου 1968. Τον Μάρτιο του 1970, η Μονάδα μετεγκαταστάθηκε από το Cam Ranh Bay στο Phu Cat AB στο πλαίσιο της Βιετναμοποίησης. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, η Πτέρυγα κέρδισε έξι Air Force Outstanding Unit Awards, συγκέντρωσε πολλές Εύφημες Μνείες από την κυβέρνηση του Βιετνάμ για τη συμμετοχή της σε πολλές εκστρατείες και στις 15 Ιουνίου 1973, έλαβε την Προεδρική Εύφημο Μνεία Μονάδος (Νοτιοανατολικής Ασίας) για εξαιρετικό ηρωισμό την περίοδο από 8 Φεβρουαρίου 1971 έως 8 Απριλίου 1971. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα μέλη της Πτέρυγας πέταξαν 1.477 πολεμικές εξόδους παρέχοντας εγγύς αεροπορική υποστήριξη στον Νότιο-Βιετναμέζικο Στρατό κατά τη διάρκεια της προέλασής του ενάντια σε εχθρικές θέσεις και δομές εφοδιασμού. Επιχειρώντας υπό άσχημες καιρικές συνθήκες και ενάντια σε έντονα αντιαεροπορικά πυρά, τα αεροσκάφη της έσωσαν τις ζωές πολλών συμμάχων στρατιωτών και προκάλεσαν σημαντική ζημιά στις εχθρικές δυνάμεις. Η Πολεμική Αεροπορία απενεργοποίησε την 12th Tactical Fighter Wing στις 17 Νοεμβρίου 1971, τερματίζοντας την εκστρατεία της Πτέρυγας στο Βιετνάμ. Το F-4C-23-MC Phantom II, 64-0769 ήταν το προσωπικό μαχητικό του Arthur, όπως φαίνεται στη φωτογραφία στην οποία στέκεται μπροστά του, με το όνομά του να αναγράφεται χαμηλά στην άτρακτο. Το αεροσκάφος διαγράφηκε από τα μητρώα μετά από ατύχημα κατά τη διάρκεια απογείωσης από την Cam Ranh Bay AB, στο Νότιο Βιετνάμ. (Artwork by Tom Cooper, further info by 12th Flying Training Wing Official History)

«Ο Eπισμηναγός (Ι) Arthur G, Christopoulos διακρίθηκε κατα τη διάρκεια πολεμικής αποστολής στη Νοτιοανατολική Ασία στις 11 Νοεμβρίου 1966, ως κυβερνήτης αεροσκάφους τύπου F-4C. Την ημέρα αυτή ο Επισμηναγός (Ι) Arthur G, Christopoulos απογειώθηκε ταχέως (scramble) δυο φορές από το σημείο στάθμευσης των F-4C που ήταν σε επιφυλακή (readiness) προκειμένου να παράξει εγγύς υποστήριξη σε αμερικανικά στρατεύματα τα οποία αντιμετώπιζαν μια αποφασισμένη εχθρική δύναμη. Κάθε ένα από τα scramble απαιτούσε από τον Αντισμήναρχο (Ι) Christopoulos να εκτελέσει άφεση των όπλων του σε μια απόσταση περί τα 50m από τις φίλιες θέσεις. Επιδεικνύοντας εξαιρετική πτητική ικανότητα και μην υπολογίζοντας την προσωπική του ασφάλεια, ο Επισμηναγός (Ι) Christopoulos χτύπησε επανειλημμένα και με εξαιρετική ακρίβεια τον εχθρό, ανακουφίζοντας τις φίλιες δυνάμεις από την πίεση. Ο επαγγελματισμός, οι πτητικές του ικανότητες και η προσήλωση του στο καθήκον τιμούν τόσο τον ίδιο όσο και την Πολεμική Αεροπορια των ΗΠΑ».

Μετά το Βιετνάμ μετατέθηκε στην Tampa της Florida και συγκεκριμένα στην Αεροπορική Βάση MacDill πετώντας με F-4 και στην συνέχεια στην Αεροπορική Βάση Seymour Johnson όπου εντάχθηκε στην 336η Μοίρα πετώντας και πάλι με F-4 στην περιοχή Goldsboro της Βόρειας Καρολίνας. Στη συνέχεια μετατέθηκε στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Ναπολι της Ιταλίας από το 1971-1975. Στη συνέχεια από το 1975-1977 ανέλαβε τη διοίκηση της 614ης Μοίρας Τακτικών Μαχητικών (The Lucky Devils) επιχειρώντας με αεροσκάφη F-4D από την Αεροπορική Βάση Torrejon στην Ισπανία. Κατόπιν υπηρέτησε ο Αξιωματικός - Διευθυντης Επιχειρήσεων της 314ης Αεροπορικής Δύναμης στην Osan της Κορέας πολύ και τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Τιμής, για το έργο του αναφορικά με την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των κοινών αμυντικών δυνάμεων ΗΠΑ και Νοτίου Κορέας. Κατα την υπηρεσία του στην Torrejon αναπτύχθηκε σε πολλές βάσεις ανά τη Μεσόγειο και για τις επιδόσεις του έλαβε το Διακλαδικό Μετάλλιο Ευδοκίμου Υπηρεσίας σύμφωνα με το οποίο απονέμεται:

«Για ευδόκιμο υπηρεσία ως Αξιωματικός Επιχειρήσεων του Τομέα Τακτικών Επιχειρήσεων του Αρχηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων της Νοτίου Ευρώπης την περίοδο από 11 Οκτωβρίου 1971 έως 30 Ιουνίου 1975. Ως επικεφαλής του Τμήματος Στοχοποίησης και Κρούσης, η εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις, η ωριμότητα αλλά και η ηγετικές του ικανότητες του Αντισμήναρχου (Ι) Christopoulos συνέβαλαν στον απαραίτητο συντονισμό των διαφόρων σχεδίων πυρηνικής κρούσης που αφορούσαν την νότια περιοχή. Κατα τα τέλη του 1974 έως τις αρχές του 1975 εργάστηκε αδιάκοπα μεταφέροντας τις πληροφορίες που αφορούσαν τα σχέδια κρούσης της Συμμαχικής Διοίκησης της Ευρώπης από το χαρτί στον υπολογιστή σε ηλεκτρονική μορφή. Αυτό έγινε χάρη στη διακριτικότητα και τις διπλωματικές του ικανότητες, χαρακτηριστικά που ήταν απαιτητά μέσα σε ένα περιβάλλον διακλαδικό και διακρατικό που περιέβαλε αυτό το είδος των αεροπορικών επιχειρήσεων. Μέσω αυτής της εξαιρετικής επίδοσης του στο καθήκον του ο Αντισμήναρχος (Ι) Christopoulos τιμά τόσο τον ίδιο όσο και την Πολεμική Αεροπορια των ΗΠΑ».

Η τελευταία του υπηρεσία ήταν στην 4441η Πτέρυγα Εκπαίδευσης Μαχητικών με έδρα την Αεροπορική Βάση Eglin, στο Ft. Walton Beach της Florida. Αποσύρθηκε από τις τάξεις της USAF το 1979 και ξεκίνησε μια νέα καριέρα ως επικεφαλής του τμήματος συνδέσεων της τηλεφωνικής εταιρείας AIM Telephones Inc, μιας εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Ανατολικής Ακτής, μέχρι τη συνταξιοδότηση του το 1990. Απεβίωσε πλήρης ημερών στις 16 Μαρτίου 2011 και ήταν παντρεμένος με την Elizabeth Jacobs Christopoulos, με την οποία απέκτησε τρεις κόρες, τις Leslie Ann Christopoulos, Lynn Christopoulos Milani και Dana Christopoulos Crosson, οκτώ εγγόνια και επτά δισέγγονα. Ο Σμήναρχος (Ι) Arthur G. Christopoulos ήταν εξαιρετικά υπερήφανος για την καταγωγή του, την οικογένεια του και τα επιτεύγματα της. Ήταν ένθερμος πατριώτης έζησε μια ζωή μέσα στην αγάπη, με σθένος, κουράγιο, πάθος και αλήθεια.

 

Christopoulos Combo 2
Christopoulos 31
Άνω: Δύο ακόμη φωτογραφίες που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του Arthur στα F-100 Super Sabre της 355ης Μοίρας Τακτικών Μαχητικών. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Μοίρα συμμετείχε σε ασκήσεις, επιχειρήσεις, δοκιμές και επιδείξεις αεροπορικών βολών που διεξήγαγε η Τακτική Αεροπορική Διοίκηση στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Η Μονάδα αναπτύχθηκε συχνά στην αεροπορική βάση του Aviano, στην Ιταλία και στη Wheelus Air Base στη Λιβύη. Αναπτύχθηκε επίσης στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της κρίσης του Λιβάνου το 1958 και μεταφέρθηκε στη McCoy Air Force Base της Φλόριντα το 1962 κατά τη διάρκεια της "Κρίσης των Πυραύλων" στην Κούβα. (Dana Christopoulos Crosson)
Κάτω: Ο Χριστόπουλος ποζάρει στο κέντρο μαζί με τους συναδέλφους του, της 81ης Πτέρυγας Τακτικών Μαχητικών, μπροστά από ένα μαχητικό F-101 Vodoo στην Αεροπορική Βάση RAF Bentwaters, στην Αγγλία. Το επιχειρησιακό F-101A/C αναβαθμίστηκε κατά την υπηρεσία του με ηλεκτρονικά βοηθήματα Low Angle Drogued Delivery (LADD) και Low Altitude Bombing System (LABS) για την κύρια αποστολή του, αυτή της μεταφοράς πυρηνικών όπλων σε εξαιρετικά χαμηλά υψόμετρα. Οι πιλότοι εκπαιδεύτηκαν για αποστολές διείσδυσης και κρούσης μεγάλης ταχύτητας σε χαμηλό ύψος, σε εδάφη του Σοβιετικού και Ανατολικού Μπλοκ, με πρωταρχικούς στόχους τα αεροδρόμια. Αυτές οι αποστολές αναμενόταν να είναι χωρίς επιστροφή, με τους πιλότους να έπρεπε να εκτιναχθούν πίσω από τις Σοβιετικές γραμμές. Το F-101C δεν είδε ποτέ μάχη και αντικαταστάθηκε το 1966 με το F-4C Phantom II. Ο Ελληνοαμερικανός πιλότος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση της Πτέρυγας στο νέο μαχητικό. (Dana Christopoulos, further info by Wikipedia)
Christopoulos Combo 3
Christopoulos 18
Christopoulos 30
Christopoulos-xx
Christopoulos Combo XX
Mε το F-4E-33-MC Phantom II, 67-0217 πετούσε ο Arthur μετά το Βιετνάμ στην Αεροπορική Βάση McDill AFB, εκπαιδέυοντας νέα πληρώματα για θητεία στη Νότιοανατολική Ασία. Εξαιτίας του μεγάλου μήκους του επωνύμου του, αναγράφηκε μισό μισό και στις δύο καλύπτρες, ανάμεσα από τις οποίες ήταν επίσης ανεγραμμένος ο σειριακός αριθμός του αεροπλάνου. Μετά από μακρά υπηρεσία με διάφορες μονάδες της USAF μεταφέρθηκε στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (Türk Hava Kuvvetleri) το 1984 και έλαβε τον κωδικό 1-217 το 1986 και εντάχθηκε στη δύναμη της 131ης Μοίρας (131 FILO). Το F-4C-22-MC Phantom II, 64-0726 ήταν ένα ακόμα μαχητικό που χρησιμοποίησε ο  Ελληνοαμερικανός πιλότος στη Νότιοανατολική Ασία και το οποίο απεικονίζεται εν πτήσει πάνω πάνω στις φωτογραφίες από το Βιετνάμ, με τον Arthur στα χειριστήρια. Το αεροπλάνο αφού "επέζησε" του πολέμου με την 12η Πτέρυγα Τακτικών Μαχητικών υπηρέτησε επίσης με την 35η Πτέρυγα όπως επίσης και με την 184η Μοίρα της Εθνοφρουράς του Arkansas, πριν μεταβεί στο AMARC στην Davis Monthan ΑFB για μακρά αποθήκευση. Το μαχητικό οδηγήθηκε στο διαλυτήριο τον Οκτώβριο του 1996.   Αντίθετα από το Αμερικανικό Ναυτικό και τους Πεζοναύτες οι οποίοι πετούσαν το Phantom με ένα χειριστή και έναν χειριστή ραντάρ στην πίσω θέση, η USAF αρχικά πετούσε με δυο πιλότους τόσο στην μπροστά όσο  και στην πίσω θέση. Όπως ήταν φυσικό αυτό δεν άρεσε στους πιλότους αφού παρά τη δυνατότητα ελέγχου του αεροπλάνου, η πίσω θέση διέθετε λιγότερα όργανα πτήσης και αρκετά περιορισμένη ορατότητα. Αργότερα η Αεροπορια διέθεσε εξειδικευμένους πλοηγούς για να επανδρώσουν το πίσω πιλοτήριο οι οποίοι ήταν αξιολογημένοι στα συστήματα ραντάρ και άφεσης οπλων, αργότερα γνωστοί ως Χειριστές Οπλικών Συστημάτων weapon systems officer or WSO) (Artwork by Tom Cooper)

Arthur G. Christopoulos Service & Personal Photos

Christopoulos 23
Christopoulos 27
Christopoulos-26-e1621112135793
Christopoulos 9
Christopoulos 2
Christopoulos 24
Christopoulos 22
Christopoulos 5
Christopoulos 7
admin-ajax

Special Thanks to Dana Christopoulos Crosson, Arthur Christopoulos daughter.

 

Sources

1. Dimitris Vassilopoulos correspondence with Dana Christopoulos Crosson

2. Office of History, HQ 12th Flying Training Wing Randolph Air Force Base, Texas, 14 August 2017

3. http://www.forgottenjets.warbirdsresourcegroup.org