SPITFIRE PILOT

RAF

No. 71 'Eagle' Squadron

 
Frank_Zavakos_Portrait_1
Άνω: Ο Frank Zavakos φαίνεται απογοητευμένος, καθώς ξεκουράζεται στηριζόμενος στο οριζόντιο σταθερό, ενός άγνωστου Spitfire Mk.Vb. της 71ης Μοίρας. Δυστυχώς δε γνωρίζουμε τον λόγο της απογοήτευσής του. (Greeksinforeigncockpits via Francine Zavakos & Tom Gibbons)
Kάτω: To Spitfire Mk.Vb, AD196, ήταν το αεροπλάνο με το οποίο ο Ελληνοαμερικανός πιλότος πέταξε τις περισσότερες αποστολές του (16). Κατά σύμπτωση ήταν επίσης και το Spitfire με το οποίο πέταξε την πρώτη του αποστολή όντας στην 71η Μοίρα. Το συγκεκριμένο αεροπλάνο χάθηκε στις 27 Αυγούστου, 1942 όταν ο Σμηνίας (Ι) Jack Evans, σκοτώθηκε σε μια αποστολή πάνω από το St. Omer της Γαλλίας. Κάτω από το ρύγχος του αεροπλάνου είναι ζωγραφισμένο το πειρατικό σύμβολο (νεκροκεφαλή με χιαστί κόκαλα) αν και δεν είναι γνωστό αν αυτό ήταν προσωπικό έμβλημα του Jack Evans ή αν προϋπήρχε όταν πετούσε με το AD196 ο Frank Zavakos. (Copyright Gaetan Marie)
1730277

Ο Frank Zavakos γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου 1917 στο Dayton του Ohio. Ήταν γιός ενός ζευγαριού μεταναστών από την Ελλάδα, του Γιώργου Ζαβάκου και της Κωνσταντίνας (Ντίνας) Φραγκιά. Ο πατέρας του μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1903, από το μικρό χωριό Πετρίνα της Λακωνίας πλησίον της Σπάρτης και έγινε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Εκτός από τον Frank το ζευγάρι είχε ακόμα ένα μικρότερο γιό, τον Harry, ο οποίος επίσης έγινε πιλότος της Αεροπορίας Στρατού (USAAF) και πέταξε πάνω στο μέτωπο τις Κίνας εναντίον των Ιαπώνων με την 23η Πτέρυγα Μαχητικών. Ο Frank τελείωσε το Steele High School (γυμνάσιο - λύκειο) και σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Dayton για ένα χρόνο ενώ παράλληλα εντάχθηκε στο πρόγραμμα εφέδρων αξιωματικών που υπήρχε σε κάθε αμερικανικό πανεπιστημιακό ίδρυμα (ROTC) και παρακολούθησε επίσης το πρόγραμμα εκπαίδευσης ερασιτεχνών ιπταμένων (CPTP) το οποίο προετοίμαζε το έδαφος για τους μελλοντικούς πιλότους τόσο της USAAF όσο και του Ναυτικού (USN). Άφησε το Dayton και σπούδασε στο πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ελλάδα και το 1940 αφού τελείωσε τις σπουδές του, εντάχθηκε στην USAAF ως δόκιμος. Για άγνωστους λόγους που δεν είναι γνωστοί άφησε την USAAF και υπέβαλε αίτηση για ένταξη στη RAF, στην Οτάβα του Καναδά. Μετά από την εκπαίδευσή του εκεί, εντάχθηκε στους εθελοντές της RAF και έφυγε για το Λονδίνο. Ο νεαρός Ιπτάμενος Αξιωματικός τοποθετήθηκε στην 71η Μοίρα των Αετών (Eagle Squadron) την οποία επάνδρωναν Αμερικανοί εθελοντές. Εκεί συναντήθηκε και με τον Σπύρο (Steve) Πισσάνο, τον δεύτερο σε επιτυχίες Έλληνα άσο, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στην 71η Μοίρα μετά από τη σύντομη υπηρεσία του στην 268η Μοίρα. Αν και δεν κατάφερε κάποια κατάρριψη, ήταν πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους συναδέλφους του που του απένειμαν το ψευδώνυμο “The Free Greek” (Ο Ελεύθερος Έλληνας). Αυτό αιτιολογείται και από το γεγονός ότι ο Frank είχε υποβάλλει αίτημα στην Ελληνική Βασιλική Αεροπορία για να ενταχθεί στην 335 Ελληνική Μοίρα. Πέταξε πολλές αποστολές πάνω από τη Γαλλία και έλαβε μέρος σε μερικές αερομαχίες, τις οποίες περιέγραψε σε γράμματα που έστελνε στο σπίτι του.

«Την τελευταία φορά ήμασταν πάνω από τη Γαλλία όταν μας επιτέθηκαν 14 γερμανικά αεροπλάνα τα οποία καταφέραμε να τα αντιμετωπίσουμε και να καταρρίψουμε δύο από αυτά. Πυροβόλησα σε δύο εχθρικά αεροπλάνα αλλά δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν πέτυχα κάποιο. Ταυτόχρονα  ανησυχούσα και για κάποιο το οποίο που είχε κολλήσει στην ουρά μου – πραγματικά, μεγάλη πλάκα!»

Ο Frank Zavakos πέταξε 69 αποστολές πριν σκοτωθεί εν υπηρεσία σε ηλικία 26 ετών, στην θάλασσα της Μάγχης, κατά τη διάρκεια μια αποστολής έρευνας και διάσωσης συμμαχικών πληρωμάτων στις 2 Ιουνίου 1942. Ο Πισσάνος, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης του για τον Α’ τόμο της σειράς τον Ιούλιο του 2013 δήλωσε στους συγγραφείς τα παρακάτω:

«Ο Frank ήταν καλός πιλότος. Ένας συνάδελφος της 71ης Μοίρας μου είπε ότι ο Frank κατέπεσε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, σε συνδυασμό με μηχανική βλάβη που είχε στο αεροπλάνο του. Αμέσως οι φίλοι του απογειώθηκαν προς αναζήτησή του, ελπίζοντας να τον βρουν ζωντανό. Ο Frank ήταν αγαπητός σε όλους στη Μοίρα.»

Περισσότερες πληροφορίες για τον Frank Zavakos μπορείτε να διαβάσετε στον Α’ Τόμο της σειράς ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΞΕNA COCKPIT.