USAAF

P-47 THUNDERBOLT PILOT

62nd Fighter Squadron / 56th Fighter Group

 

Ο Harry Coronios γεννήθηκε το 1921 στο Lowell της Μασαχουσέτης. Ο πατέρας του, Γεώργιος Κορωνιός, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες από ένα μικρό χωριό στα περίχωρα της Σπάρτης, τον Κλαδά, στην Λακωνία. Η μητέρα του ήταν επίσης Ελληνίδα και το όνομά της ήταν Θεοδώρα. Η Θεοδώρα ήταν η δεύτερη σύζυγος του Γεωργίου. Η πρώτη του σύζυγος με το όνομα Ευγενία μετανάστευσε μαζί του από την Ελλάδα και απέκτησε μαζί του τρία παιδιά. Ο Harry εντάχθηκε στην USAAF και προήχθη σε Ανθυπολοχαγό όταν απέκτησε τα ασημένια φτερά του. Είχε την τύχη να τοποθετηθεί στην περίφημη 56η Πτέρυγα Μαχητικών και συγκεκριμένα στην 62η Μοίρα Μαχητικών, ενώ υπηρετούσε στο Bradley των ΗΠΑ. Μετατέθηκε με την υπόλοιπη Πτέρυγα στην Αγγλία και άρχισε να πετάει πολεμικές εξόδους με το πανίσχυρο Thunderbolt, από το αεροδρόμιο Halesworth. Οι αποστολές αυτές ήταν κυρίως συνοδείες βομβαρδιστικών, πάνω από τη Γαλλία και τη βορειοδυτική Ευρώπη. Κατέρριψε ένα Fw-190 και προξένησε ζημιές σε ένα ακόμη, κατά τη διάρκεια μιας αποστολής συνοδείας βομβαρδιστικών που επέστρεφαν από τη Βρέμη, στις 8 Οκτωβρίου 1943, ενώ επάνδρωνε το P-47D-6-RE, 42-74626, LM-Z. Για τις ενέργειές του, του απονεμήθηκε ο Διακεκριμένος Σταυρός του Ιπταμένου - DFC και το Air Medal με τρία Φύλλα Δρυός (Oak Leaf Clusters). Ο Harry ήταν πολύ υπερήφανος για την ελληνική του καταγωγή και εξαιτίας αυτού, ονόμασε το προσωπικό του P-47D-5-RE, 42-7866, LM-G, ως "GREEK". Πέταξε σε 52 πολεμικές αποστολές με την 62η Μοίρα Μαχητικών της πασίγνωστης "Zemke's Wolfpack" (34 από αυτές στα χειριστήρια του "GREEK") πριν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα στις 17 Νοεμβρίου 1943, ενώ πετούσε το P-47D-5-RE, 42-8614, "SAUCY SHIRLEY II" του Cpt. Ray Dauphin. Σύμφωνα με την Missing Air Crew Report 1279, και συγκεκριμένα την αναφορά του Υπολοχαγού Michael J. Quirk:

«Πετούσα ως Νο 3 στο Σμήνος του Λοχαγού O'Neill σε εκπαιδευτική αποστολή στις 17 Νοεμβρίου 1943. Ο Υπολοχαγός Κορωνιός πετούσε ως Νο 2. Μπήκε σε ένα σύννεφο στα 22.000 πόδια σε ρηχή κατάδυση. Μπήκαμε σε συνθήκες παγοποίησης περίπου στα 18.000 πόδια και μέχρι που φτάσαμε στα 16.000 πόδια η καλύπτρα μου ήταν καλυμμένη με πάγο και ο κινητήρας μου πέταγε λάδια. Εγκατέλειψα το υπόλοιπο Σμήνος και προχώρησα σε πτήση δι΄οργάνων Εκείνη τη στιγμή ο Λοχαγός O'Neill και ο Υπολοχαγός Coronios εξακολουθούσαν να χάνουν ύψος. Ο Λοχαγός O'Neill ανέβηκε στα 300 πόδια, αλλά ο Υπολοχαγός Κορωνιός δεν εθεάθη ποτέ να βγαίνει από τη συννεφιά».

Από τις 14:00 έως τις 18:00 έγινε ενδελεχής έρευνα από τρία Thunderbolt με επικεφαλής τον Λοχαγό Leroy A. Schreiber, αλλά δεν εθεάθη κανένα ίχνος του αγνοούμενου αεροσκάφους ή του πιλότου. Ο "Greek" της Wolfpack του Zemke χάθηκε για πάντα, λίγες αποστολές πριν επιστρέψει στο σπίτι του, στο Lowell της Μασαχουσέτης.

 

Περισσότερες Λεπτομέρειες στον Α΄Τόμο των βιβλίων της σειράς ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΞΕΝΑ COCKPIT.

 
Harry_Coronios_Portrait_1
Ο Harry Coronios εισέρχεται στο cockpit ενός Thunderbolt πριν απογειωθεί για μία ακόμα αποστολή της 62ης Μοίρας, της 56ης Πτέρυγας Μαχητικών, πάνω από την κατεχόμενη Ευρώπη, (Greeksinforeigncockpits via www.56thfightegroup.com)
Το Thunderbolt, P-47D-1-RE, "GREEK" 42-7866, ήταν το προσωπικό αεροσκάφος του Coronios με κωδικό LM-G. Φέρει τη χαρακτηριστική παραλλαγή με olive drab στις άνω επιφάνειες και neutral grey στις κάτω, καθώς και εθνόσημα type 2. Το κίτρινο περίγραμμα δεν υπήρχε και προστέθηκε στην Αγγλία. Διαθέτει λευκές λωρίδες γρήγορης αναγνώρισης (Q.I.M. – Quick Identification Markings), στο ρύγχος, στις άνω επιφάνειες της πτέρυγας και στο κάθετο σταθερό. Ο διάκοσμος του ρύγχους (nose art) αποτελείται από ένα μπλε αστέρι με λευκό περίγραμμα, το οποίο φαίνεται να «πετά» με ταχύτητα και φέρει τη λέξη "GREEK" σε μπλε και κόκκινο φόντο. Η ονομασία του τονίζει τους δεσμούς του Harry με την πατρίδα και πιθανότατα την υπερηφάνεια για την καταγωγή του. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος χάθηκε στις 5/9/1943 λόγω προβλήματος στο βήμα μετάδοσης της έλικας,με χειριστή τον Λοχαγό (I) Warren Chapman στο Halesworth της Αγγλίας. (Copyright Gaetan Marie)