SPITFIRE & P-40 WARHAWK PILOT

RAF / USAAF

No. 121 'Eagle' Sqn / No. 126 Sqn / 64th Fighter Squadron - 57th Fighter Group

 

Ο Nicholas Sintetos γεννήθηκε στο Ashtabula του Οχάιο στις 10 Νοεμβρίου 1920. Ήταν γιός ζεύγους Ελλήνων μεταναστών. Ο πατέρας του, Δημήτριος Συντέτος καταγόταν από το ορεινό χωριό Βάστα της Αρκαδίας. Μετανάστευσε στις Η.Π.A. το 1906. Η μητέρα του, Ελένη Δελληγιάννη ήταν επίσης από την Αρκαδία και συγκεκριμένα από το χωριό Άγιος Βασίλειος κοντά στην Τρίπολη. Μετανάστευσε στην Αμερική το 1914 όπου γνώρισε τον Δημήτρη, τον οποίο παντρεύτηκε και απέκτησε μαζί του τέσσερα παιδιά. Ο Nicholas αγάπησε την αεροπορία από τα εφηβικά του χρόνια και δούλεψε σκληρά για να λάβει τα πρώτα του μαθήματα σε αεροπλάνα Piper Cub J-3, χωρίς να ζητήσει χρήματα από τον πατέρα του. Η έκρηξη του Β’ΠΠ, οι αερομαχίες πάνω από τη Γαλλία και την Αγγλία καθώς και η επίθεση των Ιταλών στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου 1940, ήταν αρκετοί λόγοι για αυτόν ώστε να υποβάλλει αίτηση για να καταταγεί στην Αμερικανική Αεροπορία Στρατού (USAAF). Παρόλο που είχε ήδη πτυχίο πιλότου δεν έγινε αποδεκτός από την USAAF καθώς απαιτούνταν δύο χρόνια φοίτησης σε κολλέγιο προκειμένου κάποιος να γίνει δόκιμος αεροπόρος. Ωστόσο δεν απογοητεύτηκε και γνωρίζοντας ότι η RAF χρειαζόταν τότε όσο το δυνατόν περισσότερους πιλότους, ταξίδεψε στον Καναδά και έκανε αίτηση στην Βασιλική Καναδική Πολεμική Αεροπορία (RCAF). Παρακολούθησε το πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους πιλότους της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, πιστοποιήθηκε ως πιλότος πολυκινητήριων αεροπλάνων και στάλθηκε στην Αγγλία για να ενταχθεί στις Μοίρες επιχειρησιακής εκπαίδευσης ελαφρών βομβαρδιστικών της RAF. Παρόλα αυτά, εκείνος πάντα ήθελε να γίνει πιλότος καταδιωκτικών και με έξυπνες μεθοδεύσεις κατάφερε να μετατεθεί σε μία αντίστοιχη Μοίρα επιχειρησιακής εκπαίδευσης.
 
Αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του και όντας Αμερικανός πολίτης, τοποθετήθηκε στις διάσημες Μοίρες των «Αετών» (Eagle Squadrons), η οποίες επανδρώνονταν αποκλειστικά από Αμερικανούς πιλότους. Εντάχθηκε στην Νο.121 Μοίρα, συμμετείχε σε πληθώρα επιθετικών αποστολών πάνω από τη Γαλλία και ενεπλάκη σε πολλές αερομαχίες όπου και προκάλεσε ζημιές σε ένα FW190. Παρόλο που οι επιχειρήσεις από την Αγγλία είχαν σημαντική δράση, προσπάθησε να μετατεθεί στη Μάλτα καθώς όπως είπε σε κάποια συνέντευξη, ήθελε να απαλλαγεί από τα θανατηφόρα αντιαεροπορικά πυρά, που ήταν σε «αφθονία» στην κατεχόμενη Ευρώπη! Η Μάλτα είχε τη φήμη του «παράδεισου» για τους πιλότους καταδιωκτικών και πίστευε ότι εκεί θα του δινόταν η ευκαιρία να συμμετάσχει σε ακόμα περισσότερες αερομαχίες. Οι υπερασπιστές της Μάλτας απολάμβαναν της ίδιας δημοσιότητας με αυτή των πιλότων της Μάχης της Αγγλίας. Πέταξε πολλές αποστολές και είχε πολλές περιπέτειες στο υπό πολιορκία νησί ενώ χρεώθηκε και με μία πιθανή κατάρριψη. Δυστυχώς όμως ο Μοίραρχός του Υποσμηναγός (Ι) Bryan Wicks τον αντιπαθούσε και η συμπεριφορά του λίγο έλλειψε να στοιχίσει τη ζωή του Ελληνοαμερικανού πιλότου. Ο Sintetos ήταν ένας εξαίρετος παραστάτης (wingman) και ήταν υπερήφανος που δεν έχασε κανέναν από τους αρχηγούς που συνόδευε. Το Σεπτέμβριο του 1942 μεταφέρθηκε από τη RAF στην USAAF και εντάχθηκε στην 64ηΜοίρα Μαχητικών της 57ης Πτέρυγας, πετώντας με P-40 Warhawk στο θέατρο της Β. Αφρικής. Επέστρεψε στις Η.Π.Α. το 1943 όπου και προσκολλήθηκε στην 1η Αεροπορική Δύναμη ως εκπαιδευτής χειριστών καταδιωκτικών P-40 Warhawk και αργότερα σε P-47 Thunderbolt. Αποστρατεύτηκε το 1945 και εργάστηκε στον κτηματομεσιτικό τομέα αλλά και στην δημιουργία δικών του πατεντών και εφευρέσεων. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών στις 9 Νοεμβρίου του 1999, στο Σαν Μπεναρντίνο της Καλιφόρνια.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στον Α' Τόμο της σειράς βιβλίων «ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΞΕΝΑ COCKPIT»

 
Nick_Sintetos_Portrait_1
Ο Σμηνίας (Ι) Nicholas Sintetos κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του στον Καναδά το 1941. Ο Ελληνοαμερικανός πιλότος ήθελε να γίνει πιλότος καταδιωκτικών αν και αρχικά επιλέχθηκε και εκπαιδεύτηκε σε βομβαρδιστικά. Όταν τοποθετήθηκε στις Μοίρες επιχειρησιακής εκπαίδευσης έστειλε μια επιστολή στο Υπουργείο Αεροπορίας, όπου έγραφε ότι κατά την εκπαίδευσή του στον Καναδά είχε ένα μικρό ατύχημα με πολυκινητήριο αεροπλάνο, προτείνοντας ότι θα ήταν καλύτερα να τοποθετηθεί σε μονοκινητήρια καταδιωκτικά. Εντελώς αναπάντεχα το αίτημά του έγινε δεκτό και μετά την εκπαίδευσή του στα μαχητικά, τοποθετήθηκε στην No.121 Μοίρα «Αετών» της  RAF που στελεχωνόταν από Αμερικανούς πολίτες. (Dean Richards)
Το Spitfire Mk.Vb, AV-M AA880 ήταν το προσωπικό αεροπλάνο του Υποσμηναγού (Ι) Gilbert 'Gunner' Halsey, αλλά θα το πετούσε ο Sintetos στην προγραμματισμένη για την αποστολή της 22ας Ιουλίου 1942. Τον Sintetos ακολουθούσε μια φήμη ότι πάντα επέστρεφε με φθορές στο αεροπλάνο του. Έτσι ο Halsey τον «εκφόβισε» σε περίπτωση που θα επέστρεφε με τρύπες το αγαπημένο του Spitfire. Εκείνη την ημέρα ο Ελληνοαμερικανός πιλότος παραλίγο να σκοτωθεί. Επιστρέφοντας με το γεμάτο τρύπες καταδιωκτικό, σταμάτησε το αεροπλάνο πίσω από το υπόστεγο ώστε να το «κρύψει» από τον Halsey. Μετά την Νο.121 Μοίρα το ΑΑ880 υπηρέτησε με την Καναδική Νο.402 Μοίρα, με τον Μοίραρχό της Leslie Moore να πετυχαίνει τρεις καταρρίψεις με αυτό μέσα στο 1943 (δύο FW190 και ένα Dornier D.24). (Copyright Gaetan Marie)