HURRICANE PILOT

RAF

No. 601 'County of London' Squadron

Demetriadi update
'Ανω: Ο Richard σε ευχάριστη διάθεση κάπου στην Αγγλία μεταξύ 1939-1940. Ήταν μέλος της πρώτης Μοίρας εξ' εφέδρων, τη Νο 601 Μοίρα. Η Μοίρα απέκτησε το παρατσούκλι «η Μοίρα των Εκατομμυριούχων» καθώς λέγεται ότι ιδρύθηκε στο White Club του Λονδίνου - μια ιδιωτική κλειστή λέσχη Κυρίων – και ότι προκειμένου κάποιος να ενταχθεί σε αυτή, έπρεπε να αποδείξει ότι μπορούσε να συμπεριφερθεί σαν Κύριος, ακόμα και μετά την κατανάλωση αρκετού αλκόολ, κατά τις φήμες ένα μεγάλο ποτήρι κρασί Πόρτο. Τα μέλη της Νο.601 Μοίρας ήταν άτομα με προνομιούχα καταγωγή και ικανοί αθλητές όπως επίσησ αυτοδημιούργητοι και επιτυχημένοι επιχειρηματίες ανεξαρτήτου καταγωγής. Η Μοίρα απέκτησε τη φήμη επιδειξιομανούς συμπεριφοράς ωστόσο η φήμη της αυτή ερχόταν σε αντίθεση με την επιχειρησιακή της αποτελεσματικότητα. Κατά τις επιχειρήσεις, ο επαγγελματισμός ήταν το πάν και η Νο.601 εκτός της φήμης για την ελιτίστικη συμπεριφορά της, απέκτησε και αυτή της ίιας από τις πιο αποτελεσματικές Μοίρες. (Greeksinforeigncockpits via Philippa Demetriadi, comments by C.N. Trueman) 

Ο Aνθυποσμηναγός (Ι) Richard Stephen Demetriadi ήταν ένας από τους «Λίγους» και χάθηκε στην Μάχη της Αγγλίας. Γεννήθηκε στο Τσέλσι στις 14 Αυγούστου 1918 και σπούδασε στο Ίτον. Ήταν γιός του Sir Stephen Demetriadi, ο οποίος κατείχε τον ιπποτικό τίτλο Knight Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (KBE) και έχαιρε υψηλότατης κοινωνικής αναγνώρισης. Η ελληνική του καταγωγή προέρχεται από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας και την Τήνο από την πλευρά του παππού του Κωνσταντίνου, και από την Κωνσταντινούπολη από την πλευρά της γιαγιάς του, Αμαλίας Θαλασσινού. Ο Richard εντάχθηκε στην Νο.601 Μοίρα (εξ' εφέδρων) της RAF το 1938, ετέθη σε υπηρεσία τον Ιούλιο του 1939 και του ανατέθηκαν πλήρη επιχειρησιακά καθήκοντα στις 25 Αυγούστου του ίδιου έτους. Πρώτη φορά ενεπλάκη σε πολεμικές αποστολές κατά τη μάχη της Γαλλίας, αποσπασμένος στην Νο.607 Μοίρα μαζί με ακόμα δύο πιλότους της Νο.601 Μοίρας. Σε μια περίπτωση γλίτωσε παρ' ολίγον το θάνατο, όταν μια σφαίρα τρύπησε τη μάσκα οξυγόνου του, πέρασε ξυστά από το πρόσωπό του και εξήλθε από τα γυαλιά του! Με την επιστροφή του στην Αγγλία, επανεντάχθηκε στη Μοίρα του και έλαβε μέρος σε πολλές επιχειρησιακές αποστολές πριν και κατά τη διάρκεια της Μάχης της Αγγλίας. Την 11η Αυγούστου 1940 πετούσε με το Hurricane R4092 (UF-U) και ενεπλάκη σε μία μεγάλη αερομαχία στα ανοιχτά του Πόρτλαντ. Επικεφαλής του σχηματισμού ήταν ο Υποσμηναγός (Ι) William Rhodes-Moorhouse, γαμπρός του Richard. Ο διοικητής της Μοίρας Ward, σημείωσε στην αναφορά του ότι ένα από τα μέλη του σχηματισμού είδε τον Demetriadi να περνά δίπλα του καταδιώκοντας ένα εχθρικό καταδιωκτικό ενώ το αεροπλάνο του έχανε καύσιμα. Παρ'όλο που γνώριζε ότι οι πιθανότητες να επιστρέψει ήταν πολύ λίγες, επέλεξε να συνεχίσει την καταδίωξη. Οι έρευνες από αέρα και θάλασσα αργότερα δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα και εκτιμάται ότι κατέπεσε χωρίς να έχει τη δυνατότητα να εγκαταλείψει το αεροπλάνο του, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανόν να είχε καταρριφθεί. Τελικά η σορός του ξεβράστηκε στις Γαλλικές ακτές και ετάφη στο κοινοτικό κοιμητήριο του Cayeux-Sur-Mer στη Γαλλία. Ο Demetriadi ήταν μόλις 21 ετών. Λίγες ημέρες μετά τον θάνατό του, ο πατέρας του Sir Stephen Demetriadi επισκέφτηκε την Νο.601 Μοίρα όπου και έκανε την εξής καταχώρηση στο ημερολόγιο: «…Αν πριν την απόλυτη θυσία του κατάφερε ή όχι να καταρρίψει εχθρικό αεροπλάνο και αν ναι πόσα, δεν θα το μάθουμε ποτέ, αλλά σε μια περίπτωση πριν από αυτή την τελευταία του αποστολή κατέρριψε ένα Μεσερσμιτ 110». Η κατάρριψη αυτή δεν επιβεβαιώνεται από τα βιβλία της Μοίρας. Ο πατέρας του Sir Stephen Demetriadi θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στον γιό του, δώρισε στο βρετανικό δημόσιο ένα μεγάλο τμήμα ενός σημαντικού λόφου (Ditchling Beacon), νότια του ανατολικού Sussex.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την επιχειρησιακή δράση του Richard Stephen Demetriadi μπορείτε να διαβάσετε στον Β' Τόμο της σειράς των βιβλίων ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΞΕΝΑ COCKPIT.

Στις 11 Αυγούστου του 1940 έγινε ένας από τους πρώτους ελληνικής καταγωγής χειριστές που χάθηκαν εν υπηρεσία κατά τον Β’Π.Π. Μέλος της Νο.601 Μοίρας, πετώντας με το Hurricane Mk.I R4092, UF-U, έλαβε μέρος σε μια μεγάλη αερομαχία πάνω από τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Πόρτλαντ. Σε αντίθεση με το αεροσκάφος AF-G/N2671 της No.607 Μοίρας με το οποίο πετούσε κατά τη Μάχη της Γαλλίας, το συγκεκριμένο Hurricane έφερε το καμουφλάζ τύπου 'Α'. Συνήθως τα αεροσκάφη έβγαιναν από τη γραμμή παραγωγής, με μονό σειριακό αριθμό βάφονταν με καμουφλάζ τύπου 'Α' και αυτά με ζυγό σειριακό αριθμό με καμουφλάζ τύπου 'Β'. Ο Richard εθεάθη από τους συναδέλφους του να καταδιώκει ένα εχθρικό καταδιωκτικό, ενώ το αεροπλάνο του έχανε καύσιμο, πιθανώς από ζημιές λόγω εχθρικών πυρών, προτού καταρριφθεί πιθανότατα από τον άσσο της JG2 Helmut Wick, καθώς μια αναφορά κατάρριψης του τελευταίου, ταιριάζει χρονικά με τον χαμό του Ελληνοβρετανού πιλότου. Ο Demetriadi πέταξε με το R4092 σε είκοσι εξόδους, δώδεκα από τις οποίες ήταν πολεμικές αποστολές.(Copyright Gaetan Marie)