USAF F-15E STRIKE EAGLE

WEAPONS SYSTEMS OFFICER (WSO) 

389th FIGHTER SQUADRON

 
Angela 16


ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ Β' ΓΕΝΙΑΣ ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΟΠΛΙΚΩΝ - ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΕ F-15E ΤΗΣ USAF


Η Angela Karamanos γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1996, Ελληνοαμερικανίδα δεύτερης γενιάς, κόρη του John και της Stella Karamanos.  Η καταγωγή του παππού και της γιαγιάς της από την πλευρά του πατέρα της, του Christopher και της Penny Karamanos είναι από το Γύθειο της Λακωνίας και τη Στούπα της Μεσσηνίας. Ομοίως η καταγωγή του παππού και της γιαγιάς της από την πλευρά της μητέρας της, του Peter και της Tia Patterakis είναι από την Κρήτη. Σημειώνεται ότι η Αngela έχει συγγενικές σχέσεις με τον Chris Patterakis, βετεράνο των F-4 στο Βιετνάμ και πρώην αρχηγό του Ακροβατικού Σμήνους της USAF, των περίφημων Thunderbirds περισσότερα για τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ, https://www.greeks-in-foreign-cockpits.com/pilots-crews/fighter-pilots/chris-patterakis/.  Και οι δύο οικογένειες μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Angela έχει πλήρη επίγνωση της μεγάλης της κληρονομιάς και σύμφωνα με τα λόγια της:

 «Λατρεύω την κληρονομιά μου και έπαιξε τεράστιο ρόλο στο πώς μεγάλωσα.  Το να φτιάχνω φαγητό στους ανθρώπους με τους οποίους ζω και εργάζομαι, να φιλοξενώ τους συναδέλφους μου, να δουλεύω σκληρά, οφείλονται στην καταγωγή μου και την οικογένεια μου, μια οικογένεια μεταναστών!  Προσπαθώ να έρχομαι συχνά στην Ελλάδα καθώς όλη η οικογένειά μας είναι ακόμα εκεί.  Έχω έλθει πέντε φορές και έχω δει όλα τα χωριά όπου μεγάλωσαν οι παππούδες μου».

Μετά την αποφοίτησή της από το γυμνάσιο με βαθμό 4,4 GPA (!) και από το Κολλέγιο το 2018, αποφάσισε να εισαχθεί στην Ακαδημία της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και αποφοίτησε με πτυχίο Μηχανικής Συστημάτων το 2019 ενώ ήταν και μια ξεχωριστή ποδοσφαιριστής  παίζοντας ως μέσος, κερδίζοντας βραβεία All Mountain West, Team  MVP, Επιθετικός παίκτης της χρονιάς κλπ.  Ενώ παρακολουθούσε την Ακαδημία της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, της κινήθηκε το ενδιαφέρον για την πτήση.  Ο εκπαιδευτική της πορεία περιελάμβανε τα DA-20, T-6, T-1, T-38 και τέλος το περίφημο F-15E Strike Eagle.  Αποφοίτησε επιτυχώς  από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της USAF για τα F-15E Strike Eagle, με την 334η Μοίρα Μαχητικών στην Αεροπορική Βάση Seymour Johnson, NC, και τιμήθηκε με το διακεκριμένο βραβείο, "River rats, I would go to war with you", ένα βραβείο που επιβεβαιώνει την αξία της. Είναι ειδικευμένη Αξιωματικός Οπλικών Συστημάτων (Weapons Systems Officer - WSO) και αποτελεί  ζωτικό στοιχείο για την επιτυχή ολοκλήρωση των αποστολών που έχουν ανατεθεί στα «Mudhen», παρατσούκλι με το οποίο τα F-15E είναι επίσης γνωστά στα πληρώματά τους.  Όπως είπε η Angela στην ομάδα μας:

 «Το F-15E είναι ένα εξαιρετικό και μοναδικό αεροσκάφος γιατί έχουμε δυο άτομα στο αεροπλάνο. Αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε δυο φορές περισσότερα καθήκοντα και να επικεντρωθούμε περισσότερο σε αυτά.  Είναι φοβερό το να έχεις ένα άλλο άτομο εκεί για να σε υποστηρίξει, γεγονός που μας επιτρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.  Είμαστε υπερήφανοι για αυτό!  Πετάμε ως ομάδα, επιλύουμε πιθανά προβλήματα και λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις. Πετάμε στα 500 πόδια με 500 κόμβους, οπότε δεν υπάρχει πολύς χώρος για λάθη ».

 Η Angela υπηρετεί αυτή τη στιγμή με την 334η Μοίρα Μαχητικών κοινώς γνωστής ως 'Thunderbolts' η οποία ανήκει στην 366η Πτέρυγα Μαχητικών με έδρα την Αεροπορική Βάση του Mountain Home, Idaho ενώ σύντομα θα της ανατεθεί το αεροπορικό της παρατσούκλι.  Τη ρωτήσαμε αν σκέφτεται αργότερα να πάρει θέση στο μπροστινό κάθισμα του 'Mudhen':

 «Μου αρέσει να είμαι WSO αυτή τη στιγμή, αλλά αφήνω τις επιλογές μου ανοιχτές για να μπορέσω να το κάνω, αν αυτό είναι κάτι που θα πάρω απόφαση να συνεχίσω.  Ελπίζω να εμπνεύσω και άλλες γυναίκες να μην φοβούνται να ασχοληθούν με επαγγελματικά πεδία που είναι κυρίως αντρικά! »

Ευχόμαστε στην Angela τα καλύτερα για την καριέρα της στην USAF και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για την υπηρεσία της που κάνει υπερήφανους Αμερικανούς και Έλληνες. Καλές πτήσεις και ασφαλείς προσγειώσεις Angela.

Angela 6
Η Angela φωτογραφίζεται χαρούμενη μπροστά από ένα F-15E, την πρώτη φορά που είδε από κοντά ένα Strike Eagle, ενώ εκπαιδευόταν ως Αξιωματικός Συστημάτων Μάχης. (Angela Karamanos)
Angela 11
Η Angela και ο πιλότος της, Timothy 'ISAAC' Newton, φωτογραφίζονται στο αεροπλάνο τους, το F-15E Strike Eagle, 87-0194, της 334ης Μοίρας Μαχητικών. (Angela Karamanos)
Το F-15E Strike Eagle 88-1667 είναι ένα από αυτά που βρίσκονται σε υπηρεσία και πιθανότατα πέταξε η Ελληνοαμερικανίδα Αξιωματικός Όπλων Συστημάτων (WSO) Angela Karamanos.  H 389η Μοίρα 'Thunderbolts' σχεδιάζει και διεξάγει επιχειρήσεις με F-15E και συμμετέχει σε όλα τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει η Αεροπορία.  Η Μοίρα διατηρεί ετοιμότητα μάχης αποτελούμενη από 71 άτομα και 20 αεροσκάφη F-15E για βραχυπρόθεσμες, παγκόσμιες επιχειρήσεις, ως μέλος ενός Αεροπορικού Εκστρατευτικού Σώματος. Η Μοίρα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, αναχαίτισης, στρατηγικής επίθεσης, καταστολής της εχθρικής αεράμυνας και αμυντικών αντιαεροπορικών αποστολών, χρησιμοποιώντας το σύνολο των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών ακριβείας, πυρομαχικών με αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, διόπτρων νυχτερινής όρασης, δικτυακής σύζευξης και πλοήγησης  χαμηλού υψομέτρου και στόχευσης υπέρυθρων για επιχειρήσεις τη νύχτα (LANTIRN). (Copyright Bertrand Brown aka Gaetan Marie, further info by https://www.mountainhome.af.mil)
Angela 18
Η Angela χαμογελά μετά την πρώτη της πτήση με Strike Eagle κατά την εκπαίδευσή της ως Αξιωματικός Συστημάτων - Όπλων για τον τύπο. (Angela Karamanos)
Angela 17
Ο περήφανος πατέρας, John Karamanos κρατά το βραβείο της κόρης της ως διακεκριμένης απόφοιτης στο Σχολείο Αξιωματικών Συστημάτων - Όπλων ενώ η Angela κρατά το βραβείο River Rats. (Angela Karamanos)
Angela 3
Φωτογραφία πορτραίτου της Angela μετά την αποφοίτησή της από την Ακαδημία της ΑμερικανικήςΠολεμικής Αεροπορίας. (Angela Karamanos)
Angela 13
Η Angela, η μητέρα της και η γιαγιά της, ποζάρουν μπροστά σε ένα Strike Eagle μετά την αποφοίτησή της από τη Β' Τάξη του Σχολείου Εκπαίδευσης των F-15E (Angela Karamanos)
Angela 8
Ο John και η Stella Κaramanos φωτογραφίζονται με περήφανια μαζί με την κόρη τους κατά την τελετή αποφοίτησής της από την Ακαδημία της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. (Angela Karamanos)
Angela 5
Αναμνηστική φωτογραφία των αποφοίτων της Β' Τάξης του Σχολείου Εκπαίδευσης των F-15E. H Angela απεικονίζεται γονατιστή, τρίτη από τα αριστερά. (Angela Karamanos)
Angela 7
Η Αngela χαμογελά μετά την τελετή αποφοίτησής της από την Ακαδημία της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. (Angela Karamanos)
Angela 14
Η Angela και η οικογένειά της μπροστά από ένα Strike Eagle μετά την αποφοίτησή της από την Β' Τάξη του Σχολείου Εκπαίδευσης των F-15E. (Angela Karamanos)
Angela 12
Η Angela χαιρετά, κουνώντας το χέρι της από το πιλοτήριο ενός Strike Eagle. (Angela Karamanos)
Angela 1
Ο Σμηναγός (Ι) Τim Newton, πιλότος της 334ης Μοίρας Μαχητικών, και η Ανθυποσμηναγός Angela Karamanos, Αξιωματικός Όπλων -  Συστημάτων (WSO) της 334ης Μοίρας Μαχητικών, ποζάρουν μπροστά από ένα F-15E Strike Eagle στην αεροπορική βάση Seymour Johnson στη Βόρεια Καρολίνα, τον Απρίλιο του 2021. Ο Newton είναι πρώην WSO και τώρα μετεκπαιδεύεται για να γίνει πιλότος ενώ η Κaramanos εκπαιδεύεται για να γίνει WSO. (U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Kevin Holloway)

Thankings

 

We would like to thank Angela Karamanos for her support of our cause, and also for letting us present her in Greeks worldwide, as well as the USAF Public Affairs Ofice for giving us the 'green light' to make this presentation.

Top Picture credit by Stuart Norris a talented photographer whose collection can be seen in his Flickr account photostream at the following address: https://www.flickr.com/photos/53647931@N05/