USN F-14 TOMCAT

RADAR INTERCEPT OFFICER (RIO) 

FIGHTING 32 'SWORDSMEN' & FIGHTING 201 'HUNTERS'

 
Kavouklis 13

THE GREEK

Ο Nick Kavouklis γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1953 στο Tarpon Springs της Φλόριντα και ήταν γιος του Nicketas N. Kavouklis και της Elaine Walton Kavouklis. Η οικογένειά του ήταν μια από τις πρώτες ελληνικές οικογένειες μεταναστών στο Tarpon Springs. Ο παππούς του Λάζαρος Καβουκλής ήταν από την Κάλυμνο, παντρεμένος με την Όλγα Μουτσάτσου που καταγόταν από το νησί της Αίγινας και το 1916 εγκαταστάθηκε στο Tarpon Springs. Ο Λάζαρος και η Όλγα Καβουκλής απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τους Nicketas, Katherine, Mary και Evelyn. Ο Λάζαρος μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τον αδελφό του Νικόλαο, παντρεμένο με την Αθανασία Κατσίγρη που καταγόταν από το νησί της Ύδρας. Όπως ήταν συνηθισμένο εκείνες τις μέρες ο Λάζαρος Καβουκλής, ως ο μεγαλύτερος αδελφός ήταν και  ο αρχηγός της οικογένειας. Όταν ήρθαν στο Tarpon Springs ήταν φτωχοί άνθρωποι. Αλλά συνεργάστηκαν και τα πήγαν καλά. Φυσικά, δούλευαν στη βιομηχανία αλιείας σφουγγαριών. Αγόρασαν ένα καφενείο στην οδό Αθηνών κοντά στις αποβάθρες των σφουγγαριών. Ο Λάζαρος Καβουκλής αγόρασε το σπίτι που είχε προηγουμένως ο καπετάνιος Sam Hope, ένας από τους πρώτους αποίκους του  Tarpon Springs. Ο Νικόλας Καβουκλής αγόρασε ένα σπίτι στην οδό Ελπίδας. Τα σπίτια των δύο αδελφών απείχαν περίπου 100 μέτρα και μόνο δύο τετράγωνα από τις αποβάθρες του σφουγγαριού. Ο Λάζαρος Καβουκλής ως ο μεγαλύτερος αδελφός έμενε στο λιμάνι σχεδόν όλη την ώρα και λειτουργούσε το καφενείο και παράλληλα έψαχνε για άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες για τα αδέλφια του. Ο Νικόλαος ήταν ο κύριος υπεύθυνος για τη λειτουργία των σκαφών. Το καφενείο Καβουκλής χτίστηκε το 1908 και αγοράστηκε από τους αδελφούς Καβουκλή το 1913. Τα δύο πρώτα σκάφη που κατείχαν οι αδελφοί Καβουκλής ήταν μικρά σκάφη που χρησιμοποιούνταν κυρίως ως εφοδιαστικά σκάφη. Ένα από τα σκάφη ονομάστηκε Fleetwood ενώ ένα άλλο Columbia . Οι αδελφοί Καβουκλή αγόρασαν επίσης δύο σφουγγαράδικα. Το ένα ονομάστηκε Egeo (Αιγαίο) και το άλλο ως Mary Kay το οποίο πωλήθηκε το 1951, αρκετά χρόνια μετά το θάνατο του Λάζαρου. Το Egeo βυθίστηκε το 1948, την ίδια χρονιά που πέθανε ο Νικόλαος. Η Όλγα Καβουκλή ήταν μέλος μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που συνδεόταν με την Ελληνική Εκκλησία, γνωστή ως Philloftohous, και η κυρίαρχη προσωπικότητα στη συγκέντρωση χρημάτων για αυτόν τον οργανισμό. Το σπίτι του Λάζαρου και της Όλγας ήταν μια Μέκκα για τους ανθρώπους που έρχονταν στο Tarpon Springs. Το ζευγάρι υποστήριζε πολύ την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και δραστηριοποιούνταν στο Χρηματιστήριο Σφουγγαριών. Ο Λάζαρος πέθανε σε ηλικία 62 ετών και ο Νικόλας πέθανε σε ηλικία 54 ετών. Η Όλγα Μουτσάτσου Καβουκλής, η γυναίκα του Λάζαρου πέθανε το 1946. Η οικογένεια κληρονόμησε τα ελληνικά ήθη και έθιμα και την εθνική της συνείδηση ​​από τα μέλη της.

Ο Nick ήταν απόφοιτος του Λυκείου Thomasville το 1971 και απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Γεωργίας το 1976. Ο πατέρας του, Nicketas, ήταν Βετεράνος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου στην Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών και υπηρέτησε περήφανα τη χώρα του. Πιθανότατα έχοντας ως πρότυπο τον πατέρα του, ο Nick κατατάχθηκε στο  Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και εκπαιδεύτηκε ως ναυτικός αεροπόρος. Αποφοίτησε ως Σημαιοφόρος και μετά την εκπαίδευση ως Αξιωματικός Αναχαίτισης - Ραντάρ,  εντάχθηκε στην κοινότητα των F-14 Tomcat με το διακριτικό «GREEK» δηλώνοντας με υπερηφάνειά του την καταγωγή του. Υπηρέτησε από το 1976 έως το 1983 πετώντας με την VF-32 ‘Swordsmen  και θήτευσε στο USS John F. Kennedy (CV-67) κατά τον πλου του στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του 1980-81. Από το 1984 έως το 1989 ήταν ενεργός έφεδρος που πετούσε με την εφεδρική μοίρα VF-201 Hunters, πετώντας από τον Αεροναύσταθμό NΑS, Joint Reserve Base, Fort Worth, Texas, κατείχε τον βαθμό του Πλωτάρχη. Σύμφωνα με τον Charlie Kottmeier:

«Ήταν ένας  ικανός αεροπόρος. Αγαπημένη ανάμνηση ήταν όταν ο Nick  που έκανε απογείωση από τη MacDill AFB μεταβαίνοντας με κάθετη ανάβαση στο επίπεδο των 40.000 ποδιών κατά την επιστροφή του στη βάση του».

Μετά τη συνταξιοδότηση, δίδασκε μαθήματα πτήσης στην περιοχή Plano, ωστόσο σύμφωνα με την οικογένειά του υπέφερε τρομερά τα τελευταία χρόνια της ζωής του με τους εκφυλιστικους τραυματισμούς στον αυχένα που επιδεινώθηκαν από την υπηρεσία του ως ναυτικός αεροπόρος στα F-14. Δυστυχώς ο Nick πέθανε στις 4 Ιουλίου 2001. Ήταν παντρεμένος με τη Lillian Cheri Starnes (27 Αυγούστου 1978) και είχε δύο παιδιά τον Nicholas και Alexander Kavouklis. Τάφηκε στο κοιμητήριο του Αεροναύσταθμου NAS Pensacola.

NFO Wings
Kavouklis 7
Ο Nick Kavouklis φωτογραφίζεται με υπερηφάνεια για το άλμπουμ της VF-201 Μοίρας, έχοντας στο στήθος του το ταμπελάκι με την χρυσή πουλάφα του Αμερικανικού Ναυτικού και το ψευδώνυμο του, που δεν είναι άλλο από το 'GREEK'. Ίσως επρόκειτο για τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο μπορούσε να τιμήσει την καταγωγή του, έναν τρόπο που επίλεγαν πολλοί Ελληνοαμερικανοί ειδικά κατά την περίοδο του Β'ΠΠ. (Cheri Starnes Jackson)
Kavouklis 6
Ο 'GREEK' πιθανότατα μετά την αποφοίτησή του ως Ιπτάμενος Αξιωματικός της Ναυτικής Αεροπορίας και την προαγωγή του σε Σημαιοφόρο (Ι). (Cheri Starnes Jackson)
To F-14A, Modex 206 είναι ένα από τα Tomcats της VF-32 επί του JFK κατά τη διάρκεια του επιχειρησιακού που στη Μεσόγειο το 1980-1981, και πιθανότατα ένα από αυτά με τα οποία ο Nick Kavouklis πέταξε μαζί με τον πιλότο του. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του F-14A ήταν οι ανεπαρκείς σε ισχύ κινητήρες του. Η απόδοση του κινητήρα TF30 έγινε αντικείμενο κριτικής. Ο John Lehman, Γραμματέας του Πολεμικού Ναυτικού τη δεκαετία του 1980, δήλωσε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι ο συνδυασμός TF30/F-14 ήταν «πιθανώς η χειρότερη αναντιστοιχία κινητήρα/αεροσκάφους που είχαμε εδώ και χρόνια» και ότι ο TF30 ήταν «ένας τρομακτικός (κάκιστος) κινητήρας». Το 28% όλων των ατυχημάτων των F-14 αποδόθηκαν στον κινητήρα. Μια υψηλή συχνότητα αστοχιών των πτερυγίων του στροβίλου οδήγησε στην ενίσχυση ολόκληρου του χώρου εγκατάστασης των κινητήρων για να περιοριστούν οι ζημιές από τέτοιες βλάβες. Οι κινητήρες είχαν επίσης αποδειχθεί εξαιρετικά επιρρεπείς σε stall των πτερυγίων των συμπιεστών, οι οποίες θα μπορούσαν εύκολα να οδηγήσουν σε απώλεια ελέγχου, σοβαρές ταλαντώσεις ενώ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επίπεδη περιστροφή (flat spin) μία κατάσταση από την οποία το αεροπλάνο είναι αδύνατο να εξέλθει. Σε συγκεκριμένα υψόμετρα, τα καυσαέρια που παράγονταν από τις εκτοξεύσεις πυραύλων αν εισέρχονταν στις εισαγωγές αέρα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αστοχία στη λειτουργία του συμπιεστή του κινητήρα. Αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη ενός συστήματος στραγγαλισμού του αέρα προς την εισαγωγή με ταυτόχρονη μείωση της ισχύος του κινητήρα κατά την εκτόξευση ενός πυραύλου. Με τον TF30, η συνολική αναλογία ώσης-βάρους του F-14 στο μέγιστο βάρος απογείωσης ήταν περίπου 0,56, σημαντικά μικρότερη από την αναλογία του F-15A που ήταν 0,85. Όταν το Tomcat επανεξοπλίστηκε με τον κινητήρα General Electric F110, πέτυχε βελτιωμένη αναλογία ώσης προς βάρος της τάξης του 0,73 στο μέγιστο βάρος και του 0,88 στο κανονικό βάρος απογείωσης. Παρά τις μεγάλες διαφορές στην ώθηση, τα F-14A, F-14B και αργότερα F-14D με τους νεότερους κινητήρες General Electric F110 είχαν την ίδια τελική ταχύτητα, ωστόσο μπορούσαν να ανταπεξέλθουν καλύτερα σε αερομαχίες που διεξάγονταν με τα F-15 της USAF. Σημείωση: Το BuNo στο προφιλ είναι από άλλο αεροπλάνο στο JFK διότι δεν γνωρίζαμε το συγκεκριμένο, κατά τ΄άλλα είναι απολύτως ακριβές. (Copyright Tom Cooper, further info by Wikipedia)
Kavouklis 4
Το F-14A Tomcat, BuNo 160913, modex AB206, της VF-32 'Swordsmen' στο κατάστρωμα του USS John Kennedy CV-67.
(LT(JG) Jeff Edwards, via Bob Canchola via https://www.navsource.org/)
Kavouklis 2
Ένα F-14A Tomcat της VF-32 "Swordsmen" στο κατάστρωμα του USS John Kennedy CV-67, λίγο πριν πάρει θέση στον καταπέλτη για απονήωση. (LT(JG) Jeff Edwards, via Bob Canchola via https://www.navsource.org/)
Kavouklis 3
Ένα F-14A Tomcat της VF-32 "Swordsmen"απονηώνεται
με πλήρη μετάκαυση.
(LT(JG) Jeff Edwards, via Bob Canchola via https://www.navsource.org/)
Kavouklis 10
Η τελευταία κατοικία του Ελληνοαμερικανού ιπταμένου της Ναυτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Nick Kavouklis στο Κοιμητήριο του Αεροναυστάθμου, NAS Pensacola. Το πάθος του για το μαχητικό της Grumman είναι παραπάνω από εμφανές με την επιγραφή "Tomcats Forever" επάνω στην επιτύμβια στήλη. 
(Michael Kavouklis)

Sources

 

1. Dimitrios Vassilopoulos correspondence with Cheri Starnes Jackson (former wife of Nick Kavouklis) and Michael Kavouklis (brother of Nick)
2. USS John Kennedy Cruise Book 1980-1981
3. https://www.mykalymnos.family
4. https://www.findagrave.com
5. https://www.navsource.org

Top Picture credit by Paramount Pictures movie TOP GUN (1986) directed by Tony Scott Written by
Jim Cash & Jack Epps Jr., Based on "Top Guns" by Ehud Yonay, Produced by Don Simpson & Jerry Bruckheimer and StarringTom Cruise, Kelly McGillis, Val Kilmer, Anthony Edwards and Tom Skerritt.